Okonomiyaki recept
Ha kedvet kaptatok az okonomiyaki elkészítéséhez, akkor íme a recept, ami alapján én szoktam otthon csinálni. A hozzávalók többsége szupermarketben beszerezhető, ami nem, ahhoz keresni kell egy ázsiai boltot. Nem állok velük semmilyen szerződéses viszonyba, viszont ezekhez az összetevőkhöz belinkelem az azsiabolt.hu megfelelő oldalait. Házhozszállítást is vállalnak, így ha messze is laksz bármilyen távol-keleti alapanyagot árusító bolttól, akkor sem kell aggódni. Az okonomiyaki szószt néha náluk is be lehet szerezni (itt), de én a házi szószt jobban szeretem, ennek is leírom az elkészítését a receptben!
Lássuk is, hogyan készül el ez a finomság!
Összetevők
A tésztához
- 120 g liszt
- 1/4 tk só
- 1/4 tk cukor
- 1/4 tk sütőpor
- 180 ml dashi
- Ehhez egy csomagot kell elkeverni nagyjából fél bögre vízben a Dashi-no-Moto porból
- Ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni, sima vízzel is helyettesíthető
- 4 tojás
- 750 g gyalult vagy apróra vágott káposzta
- Szeletelt baconszalonna
- Ezt természetesen ízlés szerint cserélhetjük bámilyen más feltétre, pl. tenger gyümölcseire, vagy tofura
- olaj a sütéshez
Okonomiyaki szósz
- 1,5 ek cukor
- 2 ek osztriga szósz
- Szinte bármelyik szupermarketben lehet kapni a Blue Dragon márkát
- Ha nincs, helyettesíthető plusz ketchuppal
- 4 ek ketchup
- 3,5 ek Worchestershire szósz
A tetejére
- okonomiyaki szósz
- japán majonéz
- Ha nincs, akkor hagyományos majonézzel is megcsinálhatjuk
- katsuobushi, azaz halpehely
- aonori, azaz hínárreszelék (ez most sajnos szinte sehol nincs az országban, de elhagyható)
Elkészítés
- A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport alaposan összekeverjük
- Beleöntjük a dashit, összekeverjük, majd lefedve egy órára a hűtőbe rakjuk, hogy tudjon a glutén dolgozni
- Amíg erre várunk, az okonomiyaki szószhoz való összetevőket egy tálkában addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik
- Félbevágjuk a baconöket
- Ha letelt az egy óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, és hozzáadjuk a tojásokat, jól megkeverjük
- Apránként (4-5 részletben) hozzáadjuk a káposztát, és összedolgozzuk
- Egy serpenyőbe öntünk egy kis olajat, és felmelegítjük, közepes lángon
- A tésztából kikanalazunk egy kis adagot, kerek formájú, 15 centi átmérőjű, 2 centi vastag palacsintát formázunk belőle a serpenyőben. Egy spatulával lelapogatjuk.
- Rárakunk 2-3 szelet bacont, és lefedve sütjük kb 5 percet.
- Ha az alja már szépen megbarnult, és könnyen elválik a tepsitől, egy spatulával határozott mozdulattal átfordítjuk
- Figyeljünk arra, hogy a teteje még picit folyós és ragadós a tésztának, nem könnyű mozgatni, ha rossz helyre fordítottuk
- Két spatulával visszanyomkodjuk formára, majd újabb 5 percet sütjük fedő alatt
- Másodjára is átfordítjuk, ekkor már lefedés nélkül sütjük két percig.
- Kivesszük a serpenyőből egy tányérra
- Megkenjük egy ecsettel vagy kanállal az okonomiyaki szósszal gazdagon
- A majonézzel cikcakk formában vékony csíkot csorgatunk rá
- Megszórjuk halpehellyel
- Ha van aonorink, az kerül rá a végén
Jó étvágyat!