Okonomiyaki
Az Okonomiyaki egy kedvelt japán étel, ami a Kansai régióból eredeteztethető, azon belül is Ōsaka és Kyōto környékéről. Az étel neve egy összetett szó, az "okonomi" nagyjából annyit jelent, hogy "ahogyan szereted", a "yaki" pedig a grillezésre vagy sütésre vonatkozik (sok japán étel nevében megtalálható, elég csak a "teriyakira" gondolnunk). Ez utal az étel sokszínűségére is, mivel különböző feltétekkel és összetevőkkel is elkészíthető, és mindenki a saját ízlésére tudja szabni. Gyakran hívják japán pizzának is, emiatt is, részben pedig a kerek formája miatt.
A legfőbb összetevője a vékonyra szeletelt káposzta, amit egy könnyű, reszelt jamszgyökeres, tojásos, dashis (halas levesalap) tésztával kevernek össze. Ebből készülnek a kerek formájú okonomiyakik, amit melegített grill lapon, úgynevezett teppanon szoktak megsütni. Sütés közben egyéb feltétek is kerülhetnek rá, például bacon, tenger gyümölcsei, vagy akár tōfu. A sütés után megkenik gazdagon okonomiyaki szósszal (ez egy sűrű, enyhén édeskés, umamis szósz), amire cikcakkot rajzolnak japán majonézzel, megszórják katsuobushival (papírvékonyságúra gyalult, szárított tonhal), ami a gőztől táncra perdül a meleg okonomiyakin, végül egy kevés aonorival (hínárreszelékkel) lesz kész teljesen az étel, amit leggyakrabban a még meleg grillen vágnak fel kisebb darabokra, majd vesznek ki kifejezetten erre a célra készült okonomiyaki-lapátokkal.
Az eredeti, Ōsaka-stílusú okonomiyakin kívül létezik még a Hiroshima-stílusú is, ez annyiban különbözik, hogy több rétegből épül fel az étel, középen tésztával, ami általában yakisoba.
Léteznek kifejezetten erre az ételre specializálódott éttermek is, ahol az asztalok közepén található a teppan, és a vendégek az összetevőket egy tálban kapják meg, összekeverni és elkészíteni már nekik kell (emiatt lesz mindenkinek a saját ízlésének megfelelő az okonomiyaki). Természetesen a kevésbé vállalkozó szelleműeknek majdnem mindig adott a lehetőség, hogy az egyik alkalmazott csinálja meg nekik az asztalnál.