Hinamatsuri

2024. March 03. - Nipponkalandor
Szokások Ünnepek
...

A Hinamatsuri雛祭り (azaz "babák fesztiválja") egy, a Heian-korból (794-1185) származó fesztivál, amely a családban élő lányok egészségét és jóllétét ünnepli. Ezt az eseményt minden évben március 3-án tartják. Néhány nappal előtte a lányos családok hina babákból egy egyfajta kiállítást építenek egy többszintes, piros ruhaanyaggal lefedett platformokból álló építményre. A legfelső két szinten foglal helyet a császár és a császárné baba, az alattuk lévő szinteken az udvartartásukkal, például zenészekkel, udvarhölgyekkel. A szintek és a babák száma a család vagyonán múlik, ugyanis ezek a figurák kifejezetten drágák is lehetnek, és gyakran anyáról lányra öröklődnek a családban. A szokás alapján a lánygyermeknek az első hinamatsurijára legalább a két fő babát meg kell kapnia, a későbbi években pedig bővítik a kiállítást. Szimbolikáját tekintve ez az egészséges élet, a boldogság és a sikeres házasság reprezentációja. A babákat és az állványt legkésőbb másnap el kell rakni, ugyanis a hiedelem szerint ha ezt nem tesszük meg, későn fog csak házasodni a lány.

Mint minden tradicionális fesztiválnak, ennek is megvannak a maga hagyományos ételei. Ilyen például a hina-arare雛あられ, ami apró, sokféle színű rizspuffancsból álló édesség, vagy az ichigo daifukuいちご大福, ami azuki babkrémbe forgatott eper. Emellé shirozakét白酒 ( "fehér szaké") fogyasztanak, amit amazakénak甘酒 ("édes szaké") is hívnak. Ez egy édes, nem alkoholos szaké.

Mik vannak az egyes szinteken?

  1. platform - A legfelső szint. Ezen két figura van, a császári babák dairi-bina内裏雛. Az obina egy shakut, egy rituális pálcát fog, míg a mebina egy legyezőt. Őket általában arany színű összecsukható paraván, azaz egy byōbu屏風 elé szokták ültetni. Előfordulhat még két lámpaállvány, azaz  bonbori雪洞 a két oldalon, amiken cseresznye vagy szilvavirággal díszített papírlámpások, hibukurok火袋 vannak. A teljes szetteken a két figura között található egy sanbō kazari三方飾 (felajánlási dekoráció), ami két vázából áll, amiben mesterséges barackágak, kuchibanák口花 vannak.
  2. platform - Ezen a három udvarhölgyet (san-nin kanjo三人官女) helyezik el, akik szakét szolgálnak fel a két felső firgurának. Általában a két szélső baba ül, míg a középső áll. A bal oldali hölgy egy rövid nyelű szaké dekantálót (kuwae no chōshi加えの銚子) tart a kezében, míg a jobb oldalinál található a hosszú nyelű (nagae no chōshi長柄の銚子). A középső baba régiónként eltérő tárgyat tart a kezében, de Japán nagyobbik részében egy kicsi asztalka (sanpō三方) van nála, rajta egy szakés csészével. A hölgyek között két takatsuki高坏 állvány van, amelyen szezonális édességek vannak.
  3. platform - Az öt férfi zenész, a gonin bayashi五人囃子 található itt. Egy énekes és négy hangszeres babából áll a teljes szett:
    1. Kisdob, azaz taiko太鼓. A figura ül.
    2. Nagydob, azaz ōtsuzumi大鼓, a hozzá tartozó baba áll.
    3. Kézidob, azaz kotsuzumi小鼓, a rajta játszó férfi áll.
    4. Síp (fue), vagy furulya (yokobue横笛), álló bábuval.
    5. Énekes (utaikata謡い方), kezében egy legyezővel (sensu扇子), állva.
  4. platform - Két miniszter (daijin大臣) található itt. Ezek a császár testőrei, vagy adminisztrátorok, "jobb oldali miniszter" (udaijin右大臣) és a "bal oldali miniszter" (sadaijin左大臣). Néha mindketten íjat és nyilakat tartanak a kezükben. A jobb oldali miniszter egy fiatal személy, míg a bal oldali egy idősebb személy, ugyanis előbbi a Nara- és Heian-korban mindig az utóbbi beosztottja volt. A néző szemszögéből vannak elhelyezve a babák, így a jobb oldali miniszter nekünk található jobb oldalon. A két figura között asztalok vannak, különböző ételekkel. Közvetlenül a miniszterek alatt található egy-egy fa. A bal oldalon egy cseresznyefa (sakon no sakura左近の桜), míg a jobb oldalon egy mandarinfa (ukon no tachibana右近の橘).
  5. platform - A fák között a császár és a császárné három segítője (shichō仕丁) vagy védelmezője (eji衛士) található. Ez a "mérges ivó" (okorijōgo怒り上戸), a "síró ivó" (nakijōgo泣き上戸) és a "nevető ivó" (waraijōgo泣き上戸). A sorrendjük és a viselt eszközeik régiónként eltérő, de általában seprű, lapát, gereblye vagy esernyő van a kezükben.
  6. platform - Ezen általában a palotában használt eszközök találhatóak. Például:
    • tansu箪笥 - általában öt fiókból álló láda
    • nagamochi長持 - hosszú, kimonók tárolására használt láda
    • hasamibako挟箱 - kicsi ruhatároló doboz, a nagamochi tetején.
    • kyōdai鏡台 - egy kisebb láda egy tükörrel a tetején
    • haribako針箱 - varrókészletes doboz
    • hibachi火鉢 - fűtéshez és főzéshez használt fém üst, kettő is van belőle
  7. platform - Ezen azok az eszközök vannak, amiket a palotától távol használnak, elsősorban utazáshoz:
    • gokago御駕籠 - Fedett gyaloghintó
    • goshoguruma御所車 - A Heian-korban a nemesség által gyakran használt ökör húzta hintó
    • hanaguruma花車 - Ökör húzta virágos kocsi

    (a kép forrása: Lalupa)

    Keresés
    Gyors beállítások
    Árfolyam (HUF/JPY)
    Legutóbbi: 2.466 forint
    (2024.10.16. 13:00:00)


    Min: átlag 2.448 forint - 09.21.
    Max: átlag 2.527 forint - 09.16.
    Legutóbbi támogatóink
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR
    • Chris 10.00 EUR
    • Werdy 5.00 EUR