Doyō no Ushi no Hi

A japán nyár legmelegebb napjainak közeledtével a látogató felfigyelhet arra, hogy hirtelen sült angolnát hirdető táblák jelennek meg mindenfele. Ez egy egészen egy Edo-korra visszavezethető tradícióból ered. A pontos nap mindig változó, ugyanis a zodiákus naptárhoz köthető. A "Doyō" (土用) egy átmeneti időszak az évszakok között, ami jellemzően 18-19 napig tart. A napok pedig folyamatos ciklusban a zodiákus állatoknak vannak megfeleltetve, amiből 12 van. A hagyomány szerint az ökör napján (丑の日, "Ushi no Hi") elfogyasztott u betűvel kezdődő ételek jó egészséget hoznak a következő évszakra (udon, umeboshi). A naptártól függően akár két ilyen nap is lehet a nyárközepi Doyō perióduson belül. Ez idén is így van, az első dátum július 24, a második pedig augusztus 5.
De hogyan is jönnek képbe az angolnák?
A történet szerint egy küszködő angolnaárus megkérdezte a kor egyik jól ismert polihisztorát, Hiraga Gennai-t (平賀 源内), miként lendíthetné fel az üzletét. Azt a javaslatot kapta, hogy promótálja az ökör napján az ételét (az angolna japánul うなぎ, azaz "unagi", tehát u-val kezdődik). Az angolna proteinekben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így segít visszaállítani a test energiaszintjét. Az árus sikerrel járt, és a Doyō no Ushi no Hi azóta is töretlen népszerűségnek örvend a szigetországban. Az egyik legnépszerűbb étel az unagi kabayakiうなぎ蒲焼. Az angolnát megtisztítják, kifilézik, majd fa nyársakra húzva szenen meggrillezik, régiótól függően meg is gőzölik, majd kabayaki szósszal (hasonló a teriyaki szószhoz) megkenve többször is meggrillezik, majd gőzölt rizs ágyon tálalják (うなぎ丼, unagi don).
.