Okonomiyaki recept

Infók a receptről
Előkészítés
65 perc
Főzés
10 perc
Összesen
75 perc
Adagok
4
Hozzávalók
Tészta
- 120 g liszt
- 0.25 tk só
- 0.25 tk cukor
- 0.25 tk sütőpor
- 180 ml dashi
- 4 db tojás
- 750 g gyalult, vagy apróra vágott káposzta
- 1 csomag szeletelt baconszalonna
- 3 ek olaj (a sütéshez)
Okonomiyaki szósz
- 1.50 ek cukor
- 2 ek osztrigaszósz
- 4 ek ketchup
- 3.50 ek Worchestershire szósz
Tetejére
- 4 adag japán majonéz
- 4 adag katsuobushi
- 4 adag aonori
Elkészítés
-
A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport alaposan összekeverjük
-
Beleöntjük a dashit, összekeverjük, majd lefedve egy órára a hűtőbe rakjuk, hogy tudjon a glutén dolgozni
-
Amíg erre várunk, az okonomiyaki szószhoz való összetevőket egy tálkában addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik
-
Félbevágjuk a baconöket
-
Ha letelt az egy óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, és hozzáadjuk a tojásokat, jól megkeverjük
-
Apránként (4-5 részletben) hozzáadjuk a káposztát, és összedolgozzuk
-
Egy serpenyőbe öntünk egy kis olajat, és felmelegítjük, közepes lángon
-
A tésztából kikanalazunk egy kis adagot, kerek formájú, 15 centi átmérőjű, 2 centi vastag palacsintát formázunk belőle a serpenyőben. Egy spatulával lelapogatjuk.
-
Rárakunk 2-3 szelet bacont, és lefedve sütjük kb 5 percet.
-
Ha az alja már szépen megbarnult, és könnyen elválik a tepsitől, egy spatulával határozott mozdulattal átfordítjuk ( Figyeljünk arra, hogy a teteje még picit folyós és ragadós a tésztának, nem könnyű mozgatni, ha rossz helyre fordítottuk )
-
Két spatulával visszanyomkodjuk formára, majd újabb 5 percet sütjük fedő alatt
-
Másodjára is átfordítjuk, ekkor már lefedés nélkül sütjük két percig
-
Kivesszük a serpenyőből egy tányérra
-
Megkenjük egy ecsettel vagy kanállal az okonomiyaki szósszal gazdagon
-
A majonézzel cikcakk formában vékony csíkot csorgatunk rá
-
Megszórjuk halpehellyel
-
Ha van aonorink, az kerül rá a végén
Megjegyzések
Ha kedvet kaptatok az okonomiyaki elkészítéséhez, akkor íme a recept, ami alapján én szoktam otthon csinálni. A hozzávalók többsége szupermarketben beszerezhető, ami nem, ahhoz keresni kell egy ázsiai boltot. Nem állok velük semmilyen szerződéses viszonyba, viszont ezekhez az összetevőkhöz belinkelem az azsiabolt.hu megfelelő oldalait. Házhozszállítást is vállalnak, így ha messze is laksz bármilyen távol-keleti alapanyagot árusító bolttól, akkor sem kell aggódni. Az okonomiyaki szószt néha náluk is be lehet szerezni (itt), de én a házi szószt jobban szeretem, ennek is leírom az elkészítését a receptben!
Összetevőkhöz megjegyzések
- Dashi - helyettesíthető vízzel, de egyébként egy csomagot kell elkeverni kb fél bögre vízben a Dashi-no-Moto porból
- Szeletelt baconszalonna - Ez ízlés szerint cserélhető bármilyen más feltétre, pl. tenger gyümölcseire vagy tofura
- Osztriga szósz - Majdnem minden szupermarketben lehet kapni a Blue Dragon márkát, de helyettesíthető plusz ketchuppal
- Japán majonéz - Kewpie, de ha nem akarunk ilyet, hagyományos majonéz is jó
- Katsuobushi - azaz tonhalpehely
- aonori - hínárreszelék - sajnos itthon mostanában nem találtam sehol, Bécsben vettem az egyik ázsiai boltban, de egyébként elhagyható